Teknologiforståelse og digitale kompetencer

​Vil du gerne udvikle børns digitale kompetencer i skolen? Og er du nysgerrig på, hvordan du kan gøre det med udgangspunkt i designtænkning? På forløbet her får du opdateret din egen digitale viden. Og du får forskellige metoder til arbejde med teknologiforståelse og digitale myndiggørelse i din undervisning.

Sted

Aarhus

Pris

14000 kr.

Dato

12.08.2025 - 19.12.2025

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

Om modulet

  • I takt med, at digitale teknologier og værktøjer bliver en større og større del af børn og unges hverdag, er det også helt afgørende, at eleverne i skolen har de rette digitale kompetencer.

    De skal have så god forståelse for teknologierne, at de både kan anvende dem nysgerrigt og forholde sig kritisk til dem. De skal med andre ord være digitalt myndige.

    Men det kræver, at eleverne har voksne fagpersoner omkring sig, som er i stand til at hjælpe og guide dem i den digitale verden. Måske er du en af dem? 

    På forløbet her får du ikke kun styrket dine egne digitale kompetencer. Du arbejder også med, hvordan du gennem undervisningen kan støtte eleverne i at blive aktive, selvstændige og kritiske brugere af digitale teknologier.

    På forløbet lærer du konkret at:

    • ​Forstå de grundlæggende principper bag teknologi og digitale medier.
    • Omsætte din viden om digitale teknologier til undervisningsforløb, der har fokus på at styrke elevernes digitale myndiggørelse, teknologiske handleevne og computationelle tankegang. 
    • Skabe forløb, der bygger på børn og unges egne kreative processer og tager udgangspunkt i virkelige problemer, som de kan forholde sig til. 
    • Samarbejde med kolleger om at udvikle elevernes digitale kompetencer og teknologiforståelse på tværs af skolens fag. 
    • Håndtere de etiske og sikkerhedsmæssige udfordringer ved brug af teknologi i pædagogiske sammenhænge. 

    Gevinsten for din arbejdsplads
    Når du har gennemført forløbet, har du en opdateret digital indsigt og forståelse. Du er samtidig i stand til at tilrettelægge forløb, som pædagogisk forsvarligt inddrager teknologierne og løfter elevernes evne til at begå sig digitalt. Med din nye viden og nye kompetencer bliver du en nøgleperson på skolen, når I skal arbejde med teknologiforståelse i undervisningen. ​

  • Forløbet tager udgangspunkt i teknologiforståelse som et nyt fagområde i skolen. Det handler om elevernes digitale myndiggørelse – og dermed elevernes evner til at anvende og forholde sig kritisk til digitale teknologier.

    Du arbejder med: 

    • ​Nyeste viden om teknologiforståelse som faglighed i skolen.
    • Computationel tankegang – herunder blandt andet algoritmer, modellering og strukturering af data. 
    • At forstå, beherske, udvikle og tage konstruktiv stilling til teknologiers muligheder .
    • Designmetoder som fx brugsstudier, idégenerering, prototypeudvikling, testning og evaluering til stilladsering af elevers egne designløsninger. 
    • Teknologifaglighed som vejledningsfelt ​

    Inspiration ​til andre forløb eller en hel uddannelse
    Du kan tage ” Teknologiforståelse og digitale kompetencer” som et enkeltstående forløb for at kvalificere din viden og dit arbejde. 

    Du kan også tage det som en del af din uddannelse til læringsvejleder, som er en uddannelsesretning på den pædagogiske diplomuddannelse. 

    Læs mere om læringsvejlederuddannelsen her

  • Forløbet er særligt for dig, der arbejder i skolens pædagogiske læringscenter fx som it-vejleder eller læringsvejleder. 

    Derudover er forløbet også relevant, hvis du som lærer i skolen, pædagog i dagtilbud eller konsulent en forvaltning gerne ​vi styrke din viden om teknologiforståelse og elevers digitale myndiggørelse. 

    Tilskud og økonomisk støtte
    I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager et kursus eller en efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger m.m.  

    En måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond.

    Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra Omstillingsfonden​.​​

  • Undervisningen veksler mellem oplæg, holddiskussion, refleksion, digitale designopgaver, projekt- og gruppearbejde.

    Vi lægger vægt på, at du skal kunne anvende det, du lærer, direkte i dit arbejde. Du får derfor mulighed for aktivt at inddrage eksempler fra din egen hverdag i undervisningen, og du kommer til at arbejde med at afprøve din nye viden og dine kompetencer i dit eget arbejde.

    Eksamen
    Mundtlig eksamen med udgangspunkt i et skriftligt oplæg, hvor du behandler den praktiske problemstilling, som du har valgt at arbejde med. ​

  • ​For at blive optaget direkte på et diplommodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:​

    • ​Erhvervsakademiuddannelse​
    • Akademiuddannelse
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her​.​​​​​

Kontakt

480x480-Cecilie-Burgdorf-(cebu)-09-22.jpg

Administrativ kontakt

ankp480x480.jpg

Faglig kontakt