Neuropædagogisk praksis

Er du nysgerrig efter, hvordan viden om hjernens funktioner kan styrke din pædagogiske praksis? Og vil du styrke dit arbejde med børn, unge og voksne med kognitive eller psykiske udfordringer? Få indsigt i, hvordan hjerne, krop og sociale faktorer spiller sammen, og få neuropædagogiske redskaber til at imødekomme målgruppen i dit socialpædagogiske arbejde.

Sted

Aarhus

Pris

13000 kr.

Dato

22.01.2026 - 05.06.2026

Ansøgningsfrist

15.11.2025

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

Om modulet

  • På det specialiserede socialområde kan du ofte befinde dig i situationer, hvor det er svært at forstå, hvad der foregår i krop og sind hos dem, du arbejder med. For dig der møder børn, unge eller voksne med kognitive eller psykiske udfordringer, kan det derfor være vigtigt at få en dybere forståelse for sammenhængen mellem det, der sker i os som mennesker, og de handlinger vi udfører.

    Neuropædagogik bygger bro mellem pædagogik og neuropsykologi og giver dig indsigt i, hvordan hjernen påvirker vores læring, udvikling og adfærd. Denne viden giver dig et stærkere udgangspunkt for at forstå og håndtere de udfordringer, der kan opstå som følge af neurobiologiske forhold, som fx udviklingshandicap, ADHD, autisme og psykiske lidelser. 

    På dette forløb klæder vi dig på til at arbejde med neuropædagogik i dit socialpædagogiske arbejde. Du lærer at identificere kognitive og neuropsykologiske problemstillinger, og du får neuropædagogiske redskaber til at håndtere komplicerede pædagogiske og psykologiske udfordringer.

    Når du har taget forløbet, vil du opleve, at du: 

    • ​Har større forståelse for hjernen i relation til udvikling, trivsel og funktioner
    • Har viden om hvordan neuropædagogik hænger sammen med socialpædagogisk praksis
    • Kan identificere kognitive og neuropsykologiske problemstillinger, der kan være i spil for borgeren i din praksis
    • Kan udvikle og implementere neuropædagogiske indsatser i din praksis
    • Kan inddrage barnet/den unge eller voksne i den neuropædagogiske indsats
    • Kan formidle neuropædagogiske problemstillinger og handlemuligheder til samarbejdspartnere og barnet/den unge eller voksne 

    Gevinsten for din arbejdsplads
    Når du har gennemført forløbet, har du et skærpet blik på neuropædagogik i socialpædagogisk praksis. Du er i stand til at identificere kognitive og neuropsykologiske problemstillinger og du kan iværksætte og gennemføre neuropædagogiske indsatser, i tæt samarbejde med barnet, den unge eller voksne samt de samarbejdspartnere, der er tilknyttet den enkeltes forløb. ​

  • På forløbet bliver du introduceret til teorier og metoder, der bygger på den nyeste neurovidenskabelige forskning om hjernen, kroppen og det sociale samspil.​

    Du får en dybere forståelse for det kognitive og neuropsykologiske fundament for neuropædagogik, med fokus på hvordan kognitive, sociale, emotionelle og kropslige funktioner spiller sammen i socialpædagogisk arbejde. Samtidig lærer du at udvikle og anvende neuropædagogik i en konkret socialpædagogisk praksis, med særlig opmærksomhed på, hvordan relationer og omgivelser påvirker den enkeltes trivsel. 

    Du får indsigt i, og arbejder med: 

    • ​Viden om hjerne, krop, sanser og det sociale livs betydning
    • Hjernens udvikling – både i et neurotypisk og neurodiverst perspektiv
    • Kognitive og udviklingspsykologiske perspektiver
    • Viden og træning i neuropædagogiske metoder ​

    Inspiration til andre forløb eller en hel uddannelse
    Du kan tage forl​øbet “Neuropædagogisk praksis” som et enkeltstående akademiforløb, eller du kan tage det som en del af hele Akademiuddannelsen i so​cialpædagogik. ​

  • Forløbet er særligt relevant for dig, der arbejder med omsorg, udvikling og læring på det specialiserede socialområde. Du kan fx arbejde med børn, unge, eller voksne med kognitive og/eller psykiske vanskeligheder på et opholdsstilbud, bo- og aktivitetstilbud eller andre socialpædagogiske foranstaltninger. ​

    Tilskud og økonomisk støtte
    I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager et kursus eller en efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger m.m.  

    En måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond.

    Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra Omstillingsfonden​.​​

  • Undervisningen kombinerer teoretisk undervisning med praktiske øvelser. Teorien understøttes af cases og konkrete eksempler, og der lægges stor vægt på, at du inddrager dine egne erfaringer fra arbejdslivet. Disse erfaringer bringes nemlig i spil i undervisningen i dialog med underviserne og de øvrige deltagere som en del af den samlede læringsproces.

    På forløbet har vi fokus på at give dig værktøjer, der kan anvendes direkte i dit daglige arbejde. Du bliver derfor løbende udfordret til at reflektere over din praksis og omsætte den viden, du tilegner dig, til konkrete handlinger, så du kan gøre en forskel fra dag ét.

    Eksamen
    Forløbet afsluttes med en mundtlig eksamen baseret på et skriftligt oplæg, hvor du arbejder med en konkret problemstilling fra din praksis. ​

  • For at blive optaget direkte på et akademimodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • En relevant erhvervsuddannelse*
    • En studentereksamen, hf, hhx eller htx
    • En relevant grunduddannelse for voksne
    • En anden relevant uddannelse på mindst samme niveau som ovenstående uddannelser

    *Ved relevant erhvervserfaring medregnes også den erhvervserfaring, som er opnået gennem uddannelsesforløbet.

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her.

Kontakt

Avatar-profilbillede-Q480x480.jpg

Administrativ kontakt

480x480-Louise-Hübertz-Poulsen-(lohp).jpg

Faglig kontakt