Kognitive metoder i rusmiddelbehandlingen

​Valgmodul 4: ​Har du brug for at styrke dine kompetencer i at kunne varetage kognitiv adfærdsterapi i rusmiddelbehandling? Ønsker du at udvikle din kognitive behandlingspraksis på individ og gruppeniveau? Så skal du vælge dette modul, hvor du med udgangspunkt i centrale kognitive metoder og redskaber, men også tilgange indenfor 3. bølge kognitiv psykologi, får mulighed for at træne og udvikle dine kognitive kompetencer i arbejdet med en kompleks og differentieret målgruppe.

Fakta

Om modulet

  • Du får en grundig indføring i de teoretiske principper bag de kognitive metoder, og udvikler kompetencer til at tilrettelægge og udføre behandlingsindsatser, hvor du trænes i at arbejde med klassiske teknikker som f.eks. omstrukturering, mestring af højrisikosituationer, eksponering og tilbagefaldsforebyggelse. 

    Du får kompetencer til udvikle helhedsorienterede behandlingsindsatser ift. den enkelte borgers behov og kontekst, herunder arbejdet med borgerens relationelle aspekter samt forståelse af udviklingsmæssige og traumabaserede faktorer. 

    Gennem introduktion til 3. bølge kognitiv psykologi, kommer du ligeledes til at arbejde med selvregulering og det relationelle samspil mellem dig som behandler og de borgere du arbejder med.

    Når du har taget modulet, vil du opleve, at du:

    • ​Har forsknings- og praksisbaseret viden om virksomme elementer i kognitiv adfærdsterapi i rusmiddelbehandlingen
    • Har indsigt i metoder fra 3. bølge indenfor kognitiv psykologi
    • Kan anvende et bredt spekter af kognitive metoder og redskaber i en helhedsorienteret behandlingskontekst på både individ- og gruppeniveau
    • Har fået styrket dine kompetencer til at håndtere komplekse behandlingsmæssige rusmiddelproblemstillinger og arbejde kognitivt med bagvedliggende mønstre ift. en differentieret målgruppe og sætte det i spil i en tværprofessionel kontekst

  • På modulet  får du en grundig indføring i det teoretiske fundament samt træning i metoder og redskaber i kognitiv rusmiddelbehandling. Modulet bygger videre på undervisningen på det obligatoriske modul: Behandlingsmetoder i rusmiddelbehandlingen, eller tilsvarende.

    Modulet er sammensat med udgangspunkt i dit arbejdsliv som rusmiddelbehandler og de muligheder og barrierer, du møder.

    Du arbejder med: 

    • ​Kognitiv adfærdsterapi (KAT) herunder centrale kognitive behandlingsmetoder og redskaber
    • Relationelle, udviklings- og traumebaserede perspektiver
    • Kognitive metoder indenfor 3. bølge kognitive psykologi med fokus på selvregulering og det relationelle samspil mellem borger og behandler
  • Modulet er for dig, der allerede arbejder med KAT i rusmiddelbehandling i både offentligt og privat regi, eller for dig, der drømmer om at arbejde indenfor området. Du varetager fx behandlingsfunktioner i et socialt støtte- og aktivitetstilbud, medicinsk eller sundhedsrelateret behandling, eller psykosocial (terapeutisk) behandling i ambulant-, dag- og døgnregi. 

    Du kan have en baggrund som pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, lærer, ergoterapeut, fysioterapeuter eller lignende. Hvis du ikke har taget modulet: Behandlingsmetoder i rusmiddelbehandlingen anbefaler vi, at du har kendskab til anvendelsen af kognitive metoder, der matcher dette.

  • ​Undervisningen består af oplæg, dialog, erfaringsdeling og gruppedrøftelser.

    Ud over din egen forberedelse til de enkelte undervisningsdage, vil der være opgaver eller prøvehandlinger i egen praksis imellem undervisningsgangene. Opgaverne i egen praksis skal forbinde undervisningen med din praksis, så læring ikke er en separat aktivitet, som foregår i undervisningsrummet.

    Refleksioner og læring fra praksis tages med tilbage til undervisningsrummet, hvor vi deler erfaringerne, og hvor erfaringerne indgår i undervisningen efterfølgende.

  • ​For at blive optaget direkte på en diplomuddannelse skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • ​Erhvervsakademiuddannelse
    • Akademiuddannelse
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    Opfylder du ikke ovenstående krav, kan du også blive optaget på dine realkompetencer, hvis de anerkendes som svarende til adgangsbetingelserne. Læs om realkompetencevurdering her

    Søg om tilskud
    Du kan søge om støtte til deltagergebyret. Dette finansieres gennem Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Du kan søge om at få dækket 10.000 kr. af deltagerbetalingen for et modul på 10 ECTS og 15.000 kr. for et modul på 15 ECTS.​

    Alle der opfylder adgangskravene til uddan​nelsen kan få tildelt tilskuddet, og du kan godt få tilskud til flere moduler.

    Da der er afsat midler til et begrænset antal pladser, tildeles tilskuddet efter “først-til-mølle”-princippet. 

    Når du tilmelder dig online skriver du blot i feltet ”bemærkninger”, at du søger om tilskud fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.​

Kontakt

480x480 HeidiBisgaard(hebn).jpg

Administrativ kontakt

HDAM480x480.jpg

Faglig kontakt