Fagdidaktik og klasseledelse

Vil du gerne udvikle din undervisning og samtidig skabe et bedre læringsmiljø klassen? Så er forløbet her for dig. Du får en grundlæggende forståelse for sammenhængen mellem god klasseledelse og et velfungerende klassefællesskab, hvor alle elever trives og lærer.

Sted

Aarhus

Pris

14000 kr.

Dato

12.08.2025 - 19.12.2025

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

Om modulet

  • Som lærer er din primære opgave at undervise.

    Men for at du lykkes bedst muligt med din undervisning, er du nødt til at kunne lede din klasse, så den er et trygt sted at være for alle – både fagligt og socialt. 

    Med god klasseledelse kan du øge elevernes koncentration, motivation og engagement samt skabe en klassekultur, hvor alle elever føler sig set og har mulighed for at deltage aktivt – uanset deres faglige niveau og forudsætninger.

    Men god klasseledelse kommer ikke ud af ingenting. Det kræver både viden, redskaber og øvelse.

    På forløbet ”Fagdidaktik og klasseledelse” lærer du at:

    • ​Forstå forskellige principper for klasseledelse og aktivt bruge dem, når du skal tilrettelægge din undervisning, så den favner elevernes forskellige forudsætninger.
    • Planlægge og opbygge din undervisning, med fokus på en genkendelig struktur og et tydeligt fagligt fokus, så du giver eleverne de bedste rammer for ro og koncentration.
    • Benytte didaktiske greb, der fremmer et dynamisk læringsmiljø, hvor alle bidrager til og er del af klassefællesskabet. 
    • Tage lederskabet i klassen på dig og arbejde med din underviserrolle, så du kan møde eleverne med retfærdighed, autoritet og myndighed. 

    Gevinsten for din skole
    Når du har gennemført forløbet, vil du have en opdateret viden om, hvad det vil sige at mestre god klasseledelse, og samtidig vil du have gjort dig værdifulde erfaringer med konkrete klasseledelsesgreb og -principper. Med dine nye indsigter vil du være i stand til at løfte din egen undervisning, så den i endnu højere grad fremmer et sundt klassefællesskab og dermed højner elevernes læring og trivsel. Samtidig vil du være en god sparringspartner for dine kolleger, som ønsker at arbejde med deres egen klasseledelse.  

  • I undervisningen kommer du til at beskæftige dig med både klassisk teori og nyeste viden om didaktik og klasseledelse. 

    Du arbejder med:

    • ​Forskellige tilgange til klasseledelse. 
    • Forskellige didaktiske tilgange – herunder særligt fællesskabende didaktikker, som handler om at understøtte et dynamisk læringsmiljø, der er præget af aktive, motiverede elever i et velfungerende klassefællesskab. 
    • Forskellige perspektiver på god undervisning og dygtig klasseledelse – dit eget perspektiv, elevernes perspektiv og det teoretiske perspektiv. 
    • Sammenhænge mellem underviserrolle og elevroller, positioneringer, fysiske rammer, læremidler og organisationsformer. 
    • Formålsunderstøttende kommunikationsformer i undervisningen.

    Inspiration til andre forløb eller en hel uddannelse
    Du kan tage ”Fagdidaktik og klasseledelse” som et enkeltstående forløb eller som del af en hel pædagogisk diplomuddannelse.  

    Læs mere om den pædagogiske diplomuddannelse her.​

  • Forløbet er særligt relevant for dig, der er lærer på en grundskole og gerne vil være en endnu mere kompetent underviser.

    Du kan også være pædagogisk leder, konsulent eller vejleder og arbejde med forbedring af undervisnings- og læringsmiljøer og didaktiske udviklingsprocesser. 

    Endelig kan du være underviser på fx en ungdomsuddannelse. ​

    Tilskud og økonomisk støtte
    I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager et kursus eller en efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger m.m.  

    En måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond.

    Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra Omstillingsfonden​.​​​

  • Undervisningen er en god blanding af oplæg, holddiskussioner, øvelser, refleksion, projekt- og gruppearbejde. Dine undervisere har fokus på at koble teori med praksis ved fx at inddrage eksempler fra din hverdag i undervisningen.

    Mellem hver undervisningsgang skal du dels læse relevant litteratur og dels undersøge og afprøve din nye viden i din egen undervisningspraksis.​

    Eksamen
    Mundtlig eksamen med udgangspunkt i et skriftligt oplæg, hvor du behandler den praktiske problemstilling, som du har valgt at arbejde med på forløbet.  

  • ​For at blive optaget direkte på et diplommodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • ​Erhvervsakademiuddannelse​
    • Akademiuddannelse
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her​.​​​​

Kontakt

480x480-Cecilie-Burgdorf-(cebu)-09-22.jpg

Administrativ kontakt

480x480-Lise-Bjerg-Mølgaard-(libm).jpg

Faglig kontakt