Dansk sprog og literacydidaktik

Arbejder du som danskvejleder, eller har du som lærer lyst til at udvikle din egen og skolens sprog- og grammatikundervisning i dansk? Så skal du vælge forløbet her. Du får indsigt i aktuel forskningsbaseret viden om sprog- og grammatikdidaktik og konkrete redskaber til at understøtte dine elevers sproglige udvikling. 

Sted

Aarhus

Pris

14000 kr.

Dato

26.08.2025 - 19.12.2025

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

Om modulet

  • Undervisningen i sprog og grammatik i skolen er under forandring. Det betyder blandt andet, at grammatikundervisningen bevæger sig væk fra primært at fokusere på grammatiske regler og strukturer – og hen imod et større fokus på sprogbrugen, og hvordan grammatikken spiller ind på betydningen, når vi kommunikerer.

    Det nye undervisningsfokus betyder, at eleverne vil opleve en mere meningsfuld og relevant undervisning, der højner den sproglige udvikling. Men forandringen sker ikke af sig selv. Den er drevet af engagerede og dygtige lærere, som tager de meningsfulde og funktionelle metoder til sig.

    Er du en af dem, så kan du på forløbet her få den viden og de redskaber, du har brug for.

    På forløbet lærer du at:​ ​

    • Omsætte din viden om sprogets struktur og funktion til nye måder at undervise i grammatik, læsning og skrivning – så den i højere grad understøtter elevernes sprogudvikling i dansk. 
    • Analysere elevers skrift- og talesprog, så du endnu bedre kan vurdere, hvordan du støtter den sproglige udvikling. 
    • Håndtere sprogdidaktiske problemstillinger ved hjælp af funktionelle metoder. 
    • Vurdere og udvælge læremidler til sprog-, grammatik og skriveundervisningen.​ 

    Gevinsten for din arbejdsplads
    Når du har gennemført forløbet, har du nyeste viden om god sprog- og grammatikundervisning. Det giver både dig og skolen det bedst mulige udgangspunkt for at tilbyde endnu mere meningsfuld sprogundervisning i dansk. Med udgangspunkt i din nye viden kan du endnu mere kvalificeret vejlede og gå i dialog med dine kolleger om nye undervisningsmetoder.

  • På forløbet arbejder du med konkrete sprogdidaktiske problemstillinger fra dit arbejde som dansklærer. Du får viden om teorier og metoder inden for sprog og sprogdidaktik som skaber grundlag for at du i dialog med dine kolleger kan udvikle sprogdidaktikken på din skole. 

    Du får indsigt i og arbejder med:

    • Sproget som system og sprog i brug 
    • Literacybegrebet – og dermed sammenhængen mellem sprog, læsning, skrivning og læring 
    • Teori om skriftlige og mundtlige tekster og genrer 
    • Funktionel, kontekstualiseret undervisning i sprog, tekster og kommunikation 
    • Evaluering af elevers sproglige produktioner ​
  • Forløbet er for dig, der er lærer og gerne vil specialisere dig inden for undervisning i og udvikling af sprog- og literacydidaktikken fx som dansklærer eller danskvejleder.​ 

  • ​Undervisningen veksler mellem underviseroplæg, gruppearbejde, holddiskussioner, erfaringsudvekslinger og deltageroplæg.

    Undervisningen lægger op til, at du undervejs afprøver konkrete sprog- og literacydidaktiske aktiviteter i egen undervisning. 

    Hovedunderviser på forløbet er Kathrin Bock, der er lektor på læreruddannelsen i Silkeborg og underviser i dansk og dansk som andetsprog. Hun har en særlig interesse for sprog- og literacydidaktik og har deltaget i forskellige forsknings- og udviklingsprojekter om sprog, grammatik, genrepædagogik og sprogbaseret undervisning. 

    Eksamen
    Mundtlig eksamen med udgangspunkt i et skriftligt oplæg, hvor du behandler den praktiske problemstilling, som du har valgt at arbejde med på forløbet.  

    Tilskud og økonomisk støtte
    I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager et kursus eller en efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger m.m.  

    En måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond.

    Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra Omstillingsfonden​.​​

  • ​For at blive optaget direkte på et diplommodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • ​Erhvervsakademiuddannelse​
    • Akademiuddannelse​
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her​.​​​​​

Kontakt

480x480-Birgitte-Elisabeth-Nielsen-(gitt)-09-22.jpg

Administrativ kontakt

AQH480x480-2023.jpg

Faglig kontakt