Børn og unge i sundhedsvæsnet - unges mentale trivsel

Unges mistrivsel er alle vegne, og den mentale sundhed er under pres – men hvordan forstår vi unges udfordringer uden at sygeliggøre naturlige livsproblemer og reaktioner? Det kalder på fagprofessionelle, der forstår de unges udfordringer og samtidig kan støtte dem med de rette tiltag. Lyder det som noget for dig? Tag forløbet her, og styrk dit arbejde med børn og unge i den skolesøgende alder. 

Sted

Aarhus

Pris

15000 kr.

Dato

28.08.2025 - 28.11.2025

Ansøgningsfrist

02.06.2025

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

Om modulet

  • Flere unge kæmper med stress, angst og andre psykiske udfordringer, som ikke blot påvirker deres hverdag, men også deres fremtidige muligheder. Den stigende mistrivsel blandt børn og unge er en af vor tids største udfordringer, men sideløbende eksisterer også risikoen for at overfortolke og sygeliggøre alle unges livsproblemer i forskellige livssammenhænge. 

    Det er derfor afgørende, at vi har fagprofessionelle, der besidder den nødvendige viden om ungdomsliv og unges biologiske, psykologiske, sociale og kulturelle forhold, så de med den rette viden og de rette kompetencer, kan imødekomme de unges særlige ressourcer og behov – særligt i forhold til unges mentale sundhed og trivsel. 

    Med forløbet udvider du din faglige viden om de udfordringer, unge generelt står overfor, samt det der kendetegner nutidens unge og deres ungdomskultur. Du inspireres til, hvordan du kan tale med unge om valg og ansvar, om livets muligheder og udfordringer samt ukontrollerbarhed. Fokus ligger på unges mentale sundhed og trivsel, både på individ- og gruppeniveau, med særlig opmærksomhed på det normale og let afvigende perspektiv. 

    Når du har taget forløbet, vil du opleve, at du: 

    • ​Har forståelse for den komplekse overgang fra at være barn til at være ung 
    • Har forståelse for, hvad der bio-psyko-socialt er på spil hos barnet/den unge, som individer og som gruppe 
    • Er i stand til at gennemføre behovsrelateret samtaleforløb med afsæt i forsknings– og evidensbaserede metoder 
    • Kan planlægge og gennemføre sundhedspædagogiske forløb, hvor barnet/den unge er aktivt deltagende 
    • Kan bidrage til det tværprofessionelle samarbejde omkring barnet/den unges mentale sundhed og trivsel 
    • Kan etablere nye tiltag i egen praksis i relation til barnets/den unges mentale sundhed og trivsel 

    Gevinsten for din arbejdsplads
    Når du har gennemført forløbet, har du en dybere forståelse for de mentale udfordringer, unge står overfor, samt de faktorer, der påvirker deres trivsel og udvikling. Du vil have de rette kompetencer til at imødekomme de unges behov, og du vil kunne bidrage med sundhedsfremmende og forebyggende indsatser, hvor både den unge og deres familier får den støtte og hjælp, de har brug for.  ​

  • Forløbets studieordningsbetegnelse er Rs2: Børn og unge i sundhedsvæsnet. Det vil også være denne titel fra studieordningen, der vil fremgå på dit diplombevis og ikke "Børn og unge i sundhedsvæsnet - unges mentale trivsel". 

    På forløbet bliver de unges mentale sundhed og trivsel belyst fra både sundhedsmæssige og pædagogiske vinkler, samtidig med at vi tager samfundsmæssige forhold i betragtning. Du vil udbygge din faglige værktøjskasse med udviklingsbaseret viden og metoder, der kan anvendes direkte i dit arbejde med sundhedsfremmende- og forebyggende indsatser og strategier.  

    Du vil blive introduceret til forskellige interventionsmetoder, der er tilpasset dit arbejde med den enkelte unge eller grupper af unge. De faglige perspektiver og metoder, du stifter bekendtskab med, vil kvalificere dig til at opdage nye handlingsmuligheder i dit arbejde med de unge, deres familier og netværk. 

    Du får indsigt i, og arbejder med: 

    • ​Forståelsen af kultur– og normdannelse med et blik ind i nutidens ungdomskultur 
    • De unges bio-psyko-sociale forhold og vilkår 
    • Perspektiver på sundhedsfremme og forebyggelse
    • Udsathed versus ny udsathed 
    • Trivsel versus mistrivsel 
    • Spændingsfeltet mellem det normale og det afvigende 
    • Interventionsmetoder, som Metakognitiv tænkning og Mindmapping, i dialogen med barnet/den unge og deres familier og netværk 
    • Sundhedspædagogisk teori og metode  
    • Det tværprofessionelle aspekt ​
    • Kvalitetsudvikling af egen praksis ​

    Inspiration til andre forløb eller en hel uddannelse
    Du kan tage forløbet “Børn og unge i sundhedsvæsnet - unges mentale trivsel” som et enkeltstående diplomforløb, eller du kan tage det som del af en hel diplomuddannelse, fx Sundhedsfaglig diplomuddannelse​

    En diplomuddannelse er en videregående uddannelse, du kan tage sideløbende med, at du arbejder. Niveauet er på linje med en bacheloruddannelse. Det tager typisk 2-4 år at gennemføre en hel diplomuddannelse, alt afhængigt af dine personlige ønsker og ambitioner. 

    Se mere her: Diplomuddannelser 

  • Dette forløb er særligt målrettet dig, der arbejder med børn og unge i den skolesøgende alder.

    Det kan være, at du er sundhedsplejerske, pædagogisk personale på en skole, pædagog i klubtilbud eller på et bosted for unge, sygeplejerske i ungetilbud, eller måske arbejder du som sagsbehandler i en børn-/unge-/familieafdeling.

    Tilskud og økonomisk støtte
    I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager et kursus eller en efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger m.m.  

    En måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond.

    Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra Omstillingsfonden​.​​

  • Undervisningen kombinerer teoretisk viden med praktiske øvelser, og teorien understøttes af relevante cases og konkrete eksempler. Der lægges stor vægt på, at du inddrager dine egne erfaringer fra praksis, så undervisningen tager udgangspunkt i de situationer, du møder i dit daglige arbejde.

    Forløbet består af 8 undervisningsdage på VIA. Mellem mødegangene arbejder du med prøvehandlinger, der relaterer direkte til din praksishverdag. Det giver dig en reel mulighed for at udvikle nye handleveje og strategie​r i dit arbejde med unge i den skolesøgende alder. 

    Forløbet har et omfang af 10 ECTS-point. Som udgangspunkt vurderes en studerendes arbejdsindsats til 27 timer pr. ECTS-point, dvs. at dette forløb indebærer en arbejdsindsats på 270 timer. Timerne medregner alle former for aktiviteter, der knytter sig til det enkelte forløb – herunder undervisning, forberedelse, studieøvelser, afsluttende eksamen mm.  

    Eksamen
    Forløbet afsluttes med en mundtlig eksamen baseret på et skriftligt oplæg, hvor du arbejder med en konkret problemstilling fra din praksis. ​

  • For at blive optaget direkte på en diplomuddannelse skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • Erhvervsakademiuddannelse
    • Akademiuddannelse
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    Opfylder du ikke ovenstående krav, kan du også blive optaget på dine realkompetencer, hvis de anerkendes som svarende til adgangsbetingelserne. Læs om realkompetencevurdering.

Mere viden

sundhedspleje mistrivsel

Sundhedsplejen har nøglerolle i indsatsen mod børn og unges mistrivsel

Efteruddannelse og nye værktøjer til den sundhedsfremmende værktøjskasse gør en stor forskel, når sundhedsplejersker arbejder med ny udsathed og børn og unges mistrivsel.
Læs artiklen her

Kontakt

hved480x4802019.jpg

Administrativ kontakt

jetp480x480.jpg

Faglig kontakt