Spisningens psykologi

​Hvordan påvirker psykologiske faktorer vores kostmønstre? Hvordan afgør du, hvilke psykologiske faktorer der påvirker netop denne borgers spisning, og hvilke konkrete redskaber kan du bruge til at hjælpe personen videre? Hvad skal du gøre, hvis du bliver bekymret for, om borgeren måske har en spiseforstyrrelse? Den nyeste forskning i spisningens psykologi hjælper dig til at udøve individualiseret kostvejledning, der er tilpasset borgerens psykologiske situation ift. mad, krop og spisning.

Sted

Aarhus

Pris

7900 kr.

Dato

14.01.2025 - 13.05.2025

Ansøgningsfrist

06.12.2024

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

  • Uddannelsestype
    Kursus
  • ECTS
    2

Om kurset

  • ​Som praktiker oplever mange ofte, at det er svært at hjælpe borgerne med at ændre kostmønstre. Du konstaterer måske gang på gang, at det ikke så meget er borgerens viden om kost, der er problemet - udfordringen er i højere grad psykologiske faktorer, der gør det svært at ændre kostmønstre på en sund og holdbar måde.

    På dette kursus undervises du i at identificere en række psykologiske faktorer, der kan påvirke den enkelte borgers spisning, samt hvilke strategier og redskaber som forskningen har vist er relevante til hver enkelt psykologisk faktor.

    Du træner også at lytte efter tegn på, at der kan være grund til bekymring for forstyrret spisning eller spiseforstyrrelse, og du lærer, hvilken fremgangsmåde du bør vælge, hvis denne bekymring bliver bekræftet.

    Efter kurset har du et større overblik over den store mængde psykologiske faktorer, der påvirker motivation og handling ift. at ændre spisemønstre. Du har fået en nuanceret forståelse af, at der ikke er én metode, der kan hjælpe alle, eller én bestemt faktor (fx vaner, cravings, restriktioner eller følelser), der kan forklare alles udfordringer med spisning. Du har også fået konkrete redskaber til, hvordan du kan samarbejde med borgeren om kostændringer på en måde, der er tilpasset borgerens psykologiske situation ift. mad, krop og spisning.

    NB: Der serveres morgenforplejning på alle undervisningsdage​​

  • ​På kurset præsenteres du for teoretisk viden om og praktiske redskaber relateret til bl.a.:

    • ​Selvkontrol
    • Fristelser
    • Cravings
    • Opmærksomhed
    • Følelsers rolle i spisning
    • Automatiseret, tillært adfærd (vaner)
    • Forstyrret spisning og spiseforstyrrelse
    • Motivation
    • Samspillet mellem ernæringsfaglighed og viden om psykologi
  • ​Kurset er for dig, som er professionsbachelor i Ernæring & Sundhed (eller tilsvarende uddannelse) og som ønsker at vide mere om spisningens psykologi for at kunne anvende denne viden i dit arbejde med at hjælpe mennesker med at ændre kostmønstre. Du ønsker viden og redskaber, der har solidt grundlag i forskningen, og som ikke lover simple løsninger på komplekse problemer, men som samtidig er til at forstå og anvende i praksis for dig og dine klienter.

  • ​I undervisningen er der fokus på, at du får noget med hjem, som du kan bruge i praksis. Derfor veksler vi under hele forløbet mellem teoretiske oplæg, praktiske øvelser, diskussion af cases fra deltagernes praksis og refleksioner over jeres erfaringer med at anvende kursets indhold, som forløbet skrider frem.

    Din underviser er Anette Schnieber, Ph.D., Cand.Psych., forsker og lektor på VIA University College, hvor hun har undervist i 14 år i bl.a. spisningens psykologi, sundhedspædagogik og kostvejledning. Anette har også undervist på psykologiuddannelsen på Aarhus Universitet, og er desuden privatpraktiserende psykolog, der arbejder med mennesker med forstyrret spisning.

    Anette er en ofte benyttet foredragsholder, både til lægpersoner og til praktikere (fx diætister, læger) og organisationer (fx Kræftens Bekæmpelse; Team Danmark, regionerne), har bidraget til psykologilærebøger for læger og sygeplejersker, og anvendes ofte som ekspert i pressen. Hun repræsenterer professionshøjskolerne i Nationalt Center For Overvægt​s advisory board og i Netværk For Kritisk Tænkning under Rådet For Sund Mad. 

Kontakt

kari480x4802019.jpg

Administrativ kontakt

kbaa480x4802019.jpg

Faglig kontakt