08.30-09.00
Ankomst og morgenmad
09.00-09.15
Velkomst og morgensang
09.15-10.15
Neuropsykologi og Neuropædagogik i pædagogisk praksis v. Trine Holck Grundahl, Lektor, VIA Efteruddannelse
I dette oplæg vil vi udforske, hvordan neuropsykologi og neuropædagogik kan berige vores forståelse af børns læring og udvikling. Vi vil introducere et neuropædagogisk perspektiv, der fokuserer på hjernens forudsigende og plastiske egenskaber, og hvordan disse påvirker børns evne til at lære og kommunikere.
Målet med oplægget er at give deltagerne redskaber til at forstå børns læring på et dybere neurovidenskabeligt plan og tilbyde konkrete pædagogiske tilgange, der fremmer trivsel og læring gennem et neuropædagogisk perspektiv.
Oplægget slutter af med at koble sig til næste oplæg, som handler om leg.
10.15-10.35
Kaffepause
10.35-11.30
Legens betydning for børns udvikling i fællesskaber v. Birgitte Laursen, Lektor, Pædagog og cand. pæd. soc., National ambassadør i Playful Learning, VIA Efteruddannelse
Oplægget giver bl.a. bud på flg.: Hvilken rolle spiller legen i børns udvikling? Hvorfor har børns deltagelse i legende fællesskaber afgørende betydning? Hvordan kan pædagogisk personale undersøge børns leg samt forholde sig til egen rolle i at understøtte børns deltagelse? Og hvordan kobler legen sig egentlig til neuropædagogikken? Oplægget afsluttes med at koble sig til næste oplæg om sprogets rolle i leg.
11.30-12.15
Frokost
12.15-13.30
Sprogets rolle i leg: Støtte til børns deltagelse og fællesskaber v. Anne Nguyen-Quy, Lektor og cand.mag i lingvistik, VIA Efteruddannelse
Hvordan påvirker sproget børns leg, og hvilke sproglige kompetencer er nødvendige for at deltage? Vi ser på, hvorfor sprog er essentielt for legeudvikling og undersøger, hvilke udfordringer sprogligt udsatte børn møder i legen. Oplægget giver redskaber til at støtte børns sproglige udvikling i og omkring leg. Oplægget knytter an til formiddagens to oplæg.
Oplægget slutter af med refleksionsspørgsmål, der knytter viden om neuropædagogik, leg og sprog sammen og diskuterer, hvordan der kan arbejdes med en mere helhedsorienteret tilgang til barnets sproglige udvikling?
13.30-14.00
Kaffepause
14.00-15.30
Fra forskning til sprogpædagogisk praksis i hverdagen v.
Line Møller Daugaard, docent i Center for Didaktik og Pædagogik, forskningsleder i Sprog og literacy, VIA
Irene Salling Kristensen, Lektor Pædagoguddannelsen Holstebro, VIA
Sara Dørken Christiansen, Adjunkt VIA Efteruddannelse
Alle er tilknyttet forskningsprogram for Sprog og literacy i Forskningscenter for Didaktik og pædagogik
I dagens sidste indlæg inviterer medarbejdere fra VIAs forskningsprogram for Sprog og literacy jer med ind i maskinrummet. Vi præsenterer fund og perspektiver fra tre igangværende eller nyligt afsluttede forsknings- og udviklingsprojekter og lægger med afsæt heri op til drøftelse og dialog.
- Projekter: BiB - Billedbogspraksis i børnehaven (2023),
- Sammen om sprog - lokal kvalitet i vuggestuens sprogmiljø (2020-2022)
- PÆLS - Pædagogen som læser (2024-25).
Herudfra belyses tre temaer:
Tema 1: Når pædagoger og børn vækker bogens univers til live – ”vi binder sløjfer”
Tema 2: Et børneperspektiv på gode bøger – hvad mener børn er gode bøger?
Tema 3: Pædagogers opfattelser af gode læsesituationer – ”pædagogen som læser”
15.30- 15.45
Opsamling + tak for i dag