Rethink Being Human: Bæredygtighed kommer indefra

1. oktober 2024: ​Den indre og ydre bæredygtighed er hinandens forudsætninger! Og i erkendelsen af, at vores indre bæredygtighed - eller mangel på samme - er en væsentlig årsag til manglende handlinger på de menneskeskabte kriser i økosystemerne, sætter denne konference særligt spot på de aktuelle tendenser og nyeste tænkning inden for bæredygtig transformation og den forandringskraft, der starter i mennesket.

Rethink Being Human er årets konference om indre bæredygtighed! Knivskarpt fagligt input, netværk, ambitiøse deltagere og exceptionelle rammer på Aarhus Teater. Vi ses! Grete Vangsø Nielsen, Medarrangør, VIA University College

Sted

Aarhus

Pris

1950-2450 kr. + moms

Dato

01.10.2024

Tilmeldingsfrist

17.09.2024

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

  • Uddannelsestype
    Konferencer og arrangementer

Om konferencen

  • ​I takt med at de bæredygtige forandringer ikke er sket med den hastighed, der er nødvendig for at realisere Verdensmålene i 2030, er der en stigende interesse for at forstå, hvorfor evne og motivation for handling ikke er større, og hvordan den kan accelereres.

    Til konferencen ’Rethink Being Human’ samler vi derfor al opmærksomhed omkring den indre bæredygtighed: For, hvis vi som mennesker skal kunne træffe de valg og prioriteringer, der skaber ydre bæredygtige forandringer, er vi nødt til også at arbejde mere aktivt med at udvikle os som mennesker.

    I den forbindelse, og set i forhold til at skabe en bæredygtig fremtid, er det relevant at stille spørgsmålet: 

    Hvilke bevæggrunde, motiver, værdier, tilstande og forestillinger mv., får os til at handle som mennesker – eller får os til at undlade at handle?

    På konferencen vil du møde førende danske og udenlandske forskere, kunstnere, meningsdannere og praktikere med hver deres faglige udgangspunkt. 

    Igennem dagen vil du gennem 4 spor kunne udforske forskellige og relevante perspektiver, som kan være med til at identificere og fremkalde nye veje at gå i forhold til at justere vores indre kompasser, øge vores evne til at omstille os og styrke kraften til at handle.

    De fire spor
    SPOR: Eksistens
    SPOR: Håb, mod og handlekraft
    SPOR: Væredygtighed i organisationer
    SPOR: Kunstens rolle i bæredygtig transformation

    Kort sagt: Til ’Rethink Being Human’ kan du både fordybe dig i de områder, der interesserer dig mest, og du kan netværke med andre, der også brænder for den bæredygtighed, der kommer indefra.

    Arrangørerne
    Konferencen gennemføres i et samarbejde mellem VIA University College, Center for Væredygtighed og EarthWize Leadership.  

    Center for Væredygtighed afholdte også i 2020 og 2022 konferencer om indersiden af bæredygtighed – dengang i samarbejde med hhv. Aarhus Universitet og Syddansk Universitet. Disse arrangementer satte fokus på vigtigheden af at prioritere vores indre bæredygtighed. Årets konference tager et vigtigt skridt videre ved at adressere, hvordan vi kan omsætte vores erkendelser til mere handling. Du behøver ikke at have deltaget tidligere for at få rigt udbytte af dette års konference.

    Samarbejdspartnere
    CAC Fonden, Dansk Musiker Forbund, IDA Grøn Energi​.

    En smuk kulisse
    Med Aarhus Teater som den smukke kulisse og rammen for den spændende dag, er der samtidig lagt i støbeskeen til forskellige kulturelle indslag i løbet af dagen.

    Early Bird rabat
    Prisen for konferencen er 2450 kr., men køber du billetten inden den 15. august kl. 23.59 får du early bird rabat og sparer 500 kr.

    Grupperabat
    Ønsker du at afholde en udviklingsdag for dit team eller lignende​ kan der opnås rabat på 10% ved grupper på 5 deltagere eller derover. Kontakt studieadministrativ partner Signe Smedegaard på siss@via.dk eller 87 55 ​40 89.

  • Vi forventer at have det endelige program klar i starten af juni, og du kan godt vente dig et stærkt line-up af keynote speakers, oplægsholdere og programledere for de 4 forskellige spor. Du kan vælge at følge et af sporene igennem dagen, men du er også velkommen til at sammensætte dit helt eget program ved at vælge sessioner fra de forskellige spor. Vi offentliggør og opdaterer løbende her på siden, så følg med!​

    08.30-09.00 (fælles)
    Ankomst og morgenmad

    09.00–10.00 (fælles)
    Plenum session 

    10.00-11.45 (selvvalgt session)
    SPOR: Eksistens
    SPOR: Håb, mod og handlekraft
    SPOR: Væredygtighed i organisationer
    SPOR: Kunstens rolle i bæredygtig transformation

    11.45-12.45 (fælles)
    Frokost 

    12.45-14.00 (selvvalgt session - fortsat)
    Se ovenstående

    14.00-14.20 (fælles)
    Pause 

    14.20-16.00 (selvvalgt session - fortsat)
    Se ovenstående

    16.00-17.00 
    Afrunding efterfulgt af netværk og bobler (fælles)​

    Og ingen konference uden god forplejning! Cafe Hack står for mad og drikke dagen igennem. Forplejning er naturligvis inkluderet i billetprisen :-)

  • ​​Konferencen henvender sig til dig, der arbejder med bæredygtighed (læs: alle 17 verdensmål) og mennesker. 

    Du er velkommen, om du er leder, udviklingskonsulent, beslutningstager, opinionsdanner, underviser eller politikskaber inden for forskellige sektorer (privat, offentlig og civilsamfund).

    Du kan fx være bestyrelsesmedlem, topleder og mellemleder, men også førstelinjeleder og ny leder - dette evt. med ansvar for bæredygtighed eller HR.

    Udviklingskonsulenter omfatter alt fra HR-konsulenter, pædagogiske konsulenter til organisationskonsulenter osv. 

    Politikskabere dækker over medarbejdere i rådgivende stillinger – det kan fx være, at du er strategisk rådgiver, chef-/seniorkonsulent, programleder eller lignende.

    Undervisere kan både være fra ungdomsuddannelser, videregående uddannelser eller efteruddannelse.

Årets line-up af eksperter, oplægsholdere og kunstnere

Der er lagt i støbeskeen til en fed dag, når vi har samlet en masse ildsjæle under samme tag. Et stærkt line-up af oplægsholdere, eksperter, forskere og kunstnere står klar til tage dig igennem dagen.

Vi er stadig ved at lukke de sidste aftaler. Så følg med og tag forbehold for de løbende ændringer.

Rethink Being Human

 

Intro: Fra økonomi til indre økosystemer

Hvis økonomien - og de økonomiske modeller - ikke kan favne alt hvad det vil sige at være menneske, eller den fulde kompleksitet i de globale problemstillinger vi står midt i. Hvad skal vi så (også) lade os guide af? Hvilke indre retningsgivere skal udforskes dybere og have mere plads i beslutningsprocesserne?

Værdier? Ideologi? Dannelse? Kroppens signaler? Intuition? Overbevisninger? Kærlighed? Drømme? Etik?

Vi har samlet et kompetent hold til at undersøge dét spørgsmål - læs lidt om hver enkelt af dem herunder.

introsession

  • Michael Svarer er en dansk professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet. Fra 2012 var han økonomisk vismand og fra 2016 overvismand frem til februar 2020. Svarer har bl.a. været en del af flere undersøgelseskommissioner, og senest var han formand for den ekspertgruppe, der er kommet med forslag til en CO2 afgift på landbruget.

    Michael Svarer

  • Emma Holten er en feministisk debattør, foredragsholder og forfatter med en baggrund som cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling.

    I nogle år har Emma beskæftiget sig med feministisk økonomi og udgav i 2024 bogen "Underskud", som har igangsat stor debat i samtlige af landets toneangivende nyhedsmedier, på sociale medier og som del af konferencer m.m.

    Emma Holten

  • Jacob Rask er programchef for BLOXHUB’s “Regenerative Built Environment Network”, hvor han arbejder med transformation af byer og byggeriet. Ekstern lektor i økonomi ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet med speciale i grøn omstilling, demokratisk erhverv, klima, miljø og økologisk økonomi.

    Han har skrevet bøgerne 'Kooperativ Håndbog - iværksætteri i fællesskab' (Nemo 2021) og 'Bo.Fælles.Skab - håndbog for kollektiver, bygge og bofællesskaber' (Hovedland 2023).

    Jacob har tilmed vist et mangeårigt engagement i klima og natur, bl.a. som initiativtager til Copenhagen Doughnut - et netværk der arbejder for at erstatte vækst som mål og målestok for fremskridt, med en trivselsøkonomi inden for de planetære grænser.

    Jacob Rask

  • Du kan læse om Ole Fogh Kirkeby længere nede under oplægsholderne til de fire spor.
  • Efter 13 år under radaren udgav Our Broken Garden i 2023 det internationalt anmelderroste album "BLIND".

    Siden da har de turneret, blandt andet som duo: Anna Brønsted (sang, komposition) og Søren Bigum (guitar, kor). Efter en af deres duo-koncerter kvitterede Gaffa med fem stjerner under overskriften: “Magi i Midtjyllands Atlantis” og beskrev samspillet således: “Samspillet mellem Brønsteds lyse og luftige stemme og Bigums ofte fingerspillede guitar virker nærmest telepatisk..."

    Our Broken Garden balancerer musikalsk på æggen af et samuraisværd, mens de foretager en introspektiv undersøgelse af den menneskelige natur, altid med intentionen om at strejfe universel skønhed undervejs.

    Udover at udgive musik i eget navn har de også indspillet og optrådt med navne som Kira Skov, Peter Sommer, Jonah Blacksmith og Dicte.

    Anna Brønsted

Spor: Eksistens

Bæredygtig udvikling handler om, at vi træffer gode valg – men, hvad er det gode?

Spørgsmål som dette kræver, at vi har modet til at stille svære spørgsmål og ikke mindst modet til at undersøge de mulige svar, der dukker op. At stå vagt om vores værdier kan vi nemlig kun, når vi kender dem. Det handler om eksistens.

Anne Marie Kragh Pahuus

Anne Marie Kragh Paahus

1. Session:
Talk & workshop: Hvad kan vi lære fra kærligheden?
Læs mere
Solveig Roepstorff

Solveig Roepstorff 

2. Session:
Talk & debat: Hvorfor er her så stille?
Læs mere
Ole Fogh Kirkeby

Ole Fogh Kirkeby

3. Session: 
Talk & workshop: At vende sig mod sig selv.
Læs mere

Spor: Håb, mod og handlekraft

Hvordan skal vi mobilisere handlekraft, mod og håb, når vi står over for kriser som klimaforandringer og ressourceknaphed?

Sammen med en række spændende eksperter skal vi undersøge nye former for aktivisme, der på vidt forskellige måder mobiliserer netop mod og handlekraft for arbejdet mod en bæredygtig fremtid.

Christa Breum Amhøj

Christa Breum Amhøj

1. Session:
Talk & workshop: Kritisk håb og handling – på vej mod en radikal pædagogik.

Læs mere
dialog

Paneldeltagere

2. Session:
Panelsamtale: Fremkald dit håb, mod og din indre aktivist.  


Læs mere
Phoebe Tickell

Phoebe Tickell

3. Session:
Talk & workshop: Imagination Activism - træning af forestillingsevne og fremtidstænkning

Læs mere

Spor: Væredygtighed i organisationer

Petra-Sofie Kemph

Petra-Sofie Kemph

1. Session:
Workshop & samtaler: Embodied Leadership

Læs mere
Anne Weber Carlsen

Anne Weber Carlsen

2. Session (A):
Talk & workshop: Den levende organisation

Læs mere
Lone Hersted

Lone Hersted

2. Session (B):
Oplæg: Resonans, selvvirksomhed og væredygtighed

Læs mere
Christian Dietrichsen

Christian Dietrichsen

3. Session:
Oplæg & workshop: Er væredygtighed det nye HR?

Læs mere

Spor: Kunstens rolle i bæredygtig transformation

Kunst og kultur har alle dage haft en væsentlig rolle i vores samfund som transformationskraft. Det gælder ikke mindst i arbejdet frem mod en bæredygtig fremtid, hvor eksisterende antagelser om os selv som mennesker på jorden skal gentænkes. Kunsten evner ikke kun at tale til vores kognitive forståelse men også til vores krop og sanser.

Vi har inviteret musikere og forfattere på scenen til at hjælpe os med at bane vej for eftertanke, omtanke og mærkbarhed.

Jakob Anderskov

Jacob Anderskov & co

1+2. Session:
Koncert & talk: Kræver radikal omstilling en musikers mentalitet?

Læs mere
Mette Steenberg

Mette Steenberg

3. Session:
Forfattersamtale & fælleslæsning: Skønlitterær klimaaktivisme!
Læs mere

En dag krydret med musik og kulturelle indslag

Our Broken Garden

Our Broken Garden

Kom og oplev Our Broken Garden, der har udgivet det internationalt anmelderroste album BLIND. De optræder som en del af konferencens indledende session.

Pop-Up Performance

Pop Up Performance

Alt hvad du er, gør, tænker, føler og skaber er natur!

Jazzband

Anderskov & co (orkester)

Kom og oplev nogle af Danmarks bedste jazzmusikere. Du vil møde musik, du troede, du kendte – men i former du aldrig havde forestillet dig mulige.

Arrangørerne af Rethink Being Human 2024

Center for Væredygtighed

Center for Væredygtighed

Center for Væredygtighed er en uafhængig tænke- og handletank, der arbejder med væredygtighed - defineret som “indersiden af bæredygtighed”.

Læs mere her
Earthwize

EarthWize Leadership

EarthWize Leadership er til for at støtte ledere og organisationer ift. at turde og ville sætte en bæredygtig retning til gavn for mennesker, organisationer og planeten.
Læs mere her
Via University College

VIA University College

VIA tager ansvar sammen med omverdenen. Gennem forskning, kompetenceudvikling og lærende fællesskaber bliver bæredygtighed oversat til meningsfulde handlinger.

Læs mere her

Samarbejdspartnere

CAC fonden

C.A.C. Fonden

C.A.C. Fonden yder støtte til samfundsgavnlige, kulturelle eller sociale formål.

Læs mere her
IDA

IDA

IDA Grøn Teknologi er et socialt og fagligt netværk, der arbejder for at dreje den teknologiske udvikling i en mere menneskellig og grøn retning.

Læs mere her
Dansk Musiker Forbund

Dansk Musiker Forbund

Dansk Musiker Forbund er Danmarks største fagforening for musikere

Læs mere her

Kontakt

Grete Vangsø
  • Grete Vangsø

  • Ledelseskonsulent, VIA University College
  • T: +45 87 55 18 53
Anne Vest Hansen
  • Anne Vest Hansen

  • Ledelseskonsulent, VIA University College
  • T: +45 87 55 18 98
Flemming Bridal Rasmussen
  • Flemming Bridal Rasmussen

  • Ejer og ledelsesrådgiver, EarthWize Leadership
  • T: +45 49 40 45 13
Christian Dietrichsen
  • Christian Dietrichsen

  • Leder af Center for Væredygtighed