Marie Haugaard er stedfortræder og en del af centerledelsen på Udviklingscentret De 2 Gårde i Brejning. Her varetager og støtter Marie Haugaard og hendes kolleger en meget kompleks borgergruppe med funktionshandicap:
”Udover at have et funktionshandicap har borgerne hos os fx også et misbrug, en psykiatrisk diagnose eller en dom, der komplicerer hverdagen. Derfor har borgerne også brug for ekstra pædagogisk guidning og støtte for at fungere – og får de den ekstra støtte, så kan de også mange ting”, siger Marie Haugaard om borgergruppen på bo- og beskæftigelsestilbuddet i Brejning.
Selv har Marie Haugaard både en sundhedsfaglig baggrund som uddannet sygeplejerske, en samfundsmæssig baggrund som Cand. Scient. pol. og en humanistisk baggrund efter mange år med efteruddannelse i det sociale område. Efter kandidaten fik hun job som akademisk planlægger i Vejle amt, hvorfra hun var en del af et projekt på et at kommunens bo- og beskæftigelsescentre. Efterfølgende blev Marie Haugaard tilbudt et lederjob inden for det sociale område, hvilket hun også er en del af ledelsen af i dag.
Marie Haugaards ballast og erfaring fra det sociale område er derfor efterhånden stor, og derudover har hun med tiden også tilegnet sig mere viden om hjernen med neuropædagogik og psykologi og blev meget optaget af at tænke bl.a. Det dobbelte kram.
Helhedsperspektiver og det ”Hele menneske”
På Udviklingscentret De 2 Gårde er Marie Haugaard særligt optaget af helhedsperspektivet i indsatserne omkring borgerne, og det at arbejde med det ”hele menneske” ligger hende nært:
”Min baggrund gør det meget naturligt for mig at tænke vores indsats på centrene i en helhed, sådan at det handler om mennesket bag – og ikke fx kun personens misbrug eller andre komplikationer. Jeg er meget interesseret i, hvad er ligger af muligheder, hvis det socialfaglige perspektiv og det sundhedsfaglige perspektiv tænkes sammen på vores socialpædagogiske centre.”
Derfor tog Marie Haugaard diplommodulet Sundhedspædagogik i socialfaglig praksis for at komme endnu tættere på, hvordan de to faglige perspektiver kan spille sammen, og hvad de som socialpædagogiske centre kan tilbyde borgeren i et helhedsperspektiv. Diplommodulet har givet hende nogle nye perspektiver på både begreber og indsatser:
”Undervejs er jeg bl.a. blevet mere bevidst om, at sundhed er meget mere end fysisk sundhed – det er også mental sundhed, og dermed at sundhed ikke kun er det, som de sundhedsfaglige tager sig af. Det er også noget, vi som socialfagligt personale skal tage sig af. Og det er et fokus, jeg gerne vil have ud at leve blandt personalet.
Personalet skal undre sig
At tænke sundhed og mental sundhed ind i hverdagen og den almene trivsel kommer ikke af sig selv. Imens Marie arbejder på det strategiske plan med at tænke indsatserne sammen, og stille sig selv spørgsmål omkring, hvad der kan give mening for borgerne i arbejdet med ”det hele menneske”, så vil hun have en opmærksomhed på, at det socialfaglige personale på centrene øver sig i at undre sig på borgernes vegne:
”Det pædagogiske personale er super stærke relationelt. Det skal vi bruge, når vi tænker indsatserne sammen, for kan vi skabe systematik omkring sundhedspædagogikken for det pædagogiske personale, så gør vi det lettere for dem at spørge til det rigtige ved fx borgernes lægesamtaler. Det kan helt konkret være spørgsmål til bivirkninger ved medicin, næste kontrol, osv., hvor det er så vigtigt at vide, hvad man skal spørge om”, siger hun og fortsætter:
”Vi skal selvfølgelig ikke kunne stille diagnoser som socialfagligt personale. Men da vores borgere ikke selv har et stærkt sundhedsfagligt netværk, og de kan ikke selv give tydelige informationer til lægen eller sygehuset, skal vi kunne gøre det for dem. Som ansatte er vi ofte dem, der er tættest på – vi er de professionelle pårørende. Og derfor skal vi have en systematik omkring det sundhedsfaglige i vores socialpædagogiske praksis”, siger Marie Haugaard.