
Hos Børn og Unge Regionshospital Viborg møder de børn og unge i alderen 0-18 år. Et aldersspænd der er vokset over det sidste årti, og som stiller nye krav til personalet, hvis man spørger oversygeplejerske Ulla Holm, hvilket ligger i tråd med med De Danske anbefalinger til et ungevenligt sundhedsvæsen.
”Som sundhedsvæsen skylder vi de unge at være kompetente til at møde dem. Ungdommen er en livsfase, der har nogle helt særlige karakteristika, som vi er nødt til at kende til og ikke mindst imødekomme, hvis deres forløb skal være vellykket”, fortæller Ulla Holm.
Væk fra Peter Plys og Pippi Langstrømpe
Stort fokus på relationsdannnelse, nedsat søvnhygiejne, øget risikoadfærd, en lystbetonet tilgang til tilværelsen og et stort behov for selvstændighed. Det er bare nogle af de karaktertræk, som Malene Thomsen, projektsygeplejerske i Diabetes Klinikken på Børn og Unge, Regionshospital Viborg peger på, kendetegner de unge og som kan udfordre samarbejdet med dem.
”Min erfaring er, at det ofte er enormt svært for unge mennesker at forene sygdom og ungdom. Eksempelvis en 15-årig dreng, der har nyopdaget diabetes, hvor venner og efterskole føles langt vigtigere end kronisk sygdom. Hvis han skal passe sin behandlingsplan, kræver det, at vi skræddersyer vores tilbud, så han kan se sig selv i det”, fortæller Malene Thomsen og fortsætter:
”Det handler om alt fra indretning til måden vores tilbud fungerer på. Hvis de unge skal føle sig set og mødt skal der ikke kun være Peter Plys og Pippi Langstrømpe i venteværelset”.
Med et brændende ønske om at forbedre de unges møde med sundhedsvæsenet valgte hun derfor at tage forløbet "Børn og unge i sundhedsvæsenet – ungeambassadør" for at få nye perspektiver på sit arbejde.
Ny teoretisk viden
Forløbet Børn og unge i sundhedsvæsenet – ungeambassadør består af 8 kursusdage, hvor man er afsted to dage ad gangen. Malene Thomasen var én ud af to personaler, der var på efteruddannelse, og for hende vægtede det højt, at forløbet er opbygget, så der både er teori og prøvehandlinger i praksis.
Jeg har fået en ny teoretisk ballast i forhold til at forstå ungdommen som en livsfase, og hvad der kendetegner, dem, der er unge i dag. Det gør, at jeg bedre kan reflektere over, hvilke krav vi stiller de unge, og hvordan vi som sundhedsprofessionelle kan understøtte og være nysgerrig på deres ressourcer og kompetencer. Malene Thomsen
Malene Thomsen uddyber:
”Det har været enormt spændende at få nye perspektiver på de unges trivsel og mistrivsel. Jeg har fået en ny forståelse for, hvordan vi kan se de unges sårbarhed som ressource”.
Tværfaglig Inspiration og konkrete initiativer
Udover teoretisk viden har forløbet affødt konkrete initiativer i praksis. F.eks. arbejder Malene Thomsen med såkaldt ”split-visit”, hvor samtaler med unge nu foregår først individuelt, efterfulgt af en samtale med både den unge og forældrene.
En styrke ved forløbet er ifølge Malene Thomsen også, at det ligger op til videndeling og inspiration på tværs af deltagerne. Målgruppen for forløbet Børn og unge i sundhedsvæsenet – ungeambassadør spænder bredt, og deltagerne er både sygeplejersker, læger og andre sundhedsprofessionelle i både kommunalt, regionalt eller privat regi, der arbejder med unge mellem 12-30 år, der lever med kronisk eller alvorlig sygdom.
”Jeg synes, det har været meget inspirerende at møde andre på tværs af faggrupper og høre, hvordan de arbejder med unge. Det har givet anledning til eftertanke i forhold til, om deres tiltag kan lade sig gøre i vores rammer”.
De unges talerør
En del af Malene Thomsen ansvarsområder er også at tovholder på et ungepanel og være talerør for de unge, og med titlen som ungeambassadør føler hun sig i dag bedre til både at forstå de unge og kunne støtte op om de unges trivsel og livskvalitet.
”Med forløbet til ungeambassadør føler jeg mig bedre rustet til at argumentere for de unge, og inddrage dem særskilt. Både på visionsplan men også helt ned til indretning og lavpraktiske tiltag”, fortæller Malene Thomsen.
Som efterspil på forløbet til ungeambassadør, har Malene også fået til opgave at videreformidle hendes viden til kollegaer. Spørger man oversygeplejerske Ulla Holm er det en væsentlig del af arbejdet som ungeambassadør.
”Vi møder unge mennesker i alle specialer, og vi har et ansvar for, at de bliver mødt med forståelse, anerkendelse og inddragelse. Vi skylder de unge, at nogen taler deres sag, og med titlen som ungeambassadør sikrer vi os, at vi har nogle ildsjæle ansat, der har de nødvendige kompetencer til at bane vejen”, fortæller Ulla Holm.