Borgernære sygeplejersker udvikler og fremtidssikrer sygeplejen

Gitte Nørgaard, chef for Sygepleje og Hjemmepleje i Herning, sender hjemmesygeplejersker afsted på Specialuddannelse i borgernær sygepleje. Det gør hun, fordi hun får sygeplejersker retur, som er undersøgende, som ser tingene i andre sammenhænge, og som vil ændre det, der ikke fungerer. De tilegner sig også et særligt blik for tværfaglige og tværsektorielle skel, og det er alle afgørende egenskaber, når vi skal udvikle og fremtidssikre det nære sundhedsvæsen. 

Gitte Nørgaard sigter efter, at der er to borgernære sygeplejersker i hvert sygeplejedistrikt i Herning Kommune samt to borgernære sygeplejersker i rehabilitering. Det, mener hun, sikrer at sygeplejeindsatsen er på forkant, og der sker en udvikling af Herning Kommunes nære sundhedsvæsen. Det kræver en kontinuerlig videreuddannelsesindsats af sygeplejerskerne inden for specialet borgernær sygepleje.

Sygeplejerskerne er fysisk væk fra arbejdspladsen de dage, de er på videreuddannelse, og det samme gælder, når de er i praktik. På trods af det midlertidige fravær i eget team, så er chefen for Sygepleje og Hjemmepleje ikke et øjeblik i tvivl om, at specialuddannelsen giver det hele igen – og mere til. Både for den enkelte sygeplejerske og for sygeplejefaget:

”Jeg oplever, hvordan sygeplejerskerne udvikler sig selv undervejs på videreuddannelsen. Når de vender tilbage, så er de undersøgende på en helt anden måde, end de tidligere har været. De har også tilegnet sig en helt anden nysgerrighed på det, de gør og tingenes tilstand. Jeg oplever fx, at de ikke blot accepterer tingenes tilstand, hvis noget ikke virker - de får en drivkraft med sig på videreuddannelsen, der gør, de tager fat i problemstillinger, og de forsøger at få dem løst. Så på baggrund af deres egen udvikling, vender de retur med et udsyn til og en lyst til at udvikle sygeplejefaget.”

Aha-oplevelser og forbedringstiltag

Når de borgernære sygeplejersker videreuddanner sig, skal de undervejs i praktik, og denne vælger de ud fra interesser. Nogle er derfor i praktik på hospitaler, andre på hospicer, mv. Særligt praktikken fremhæver Gitte Nørgaard som et vigtigt element:

”Sygeplejerskerne kommer tilbage med et helt nyt udsyn efter praktikken, som de bl.a. bruger til at analysere samarbejder – også på tværs af organisatoriske og sektorielle skel. Dette udsyn på tværs giver værdigfulde aha-oplevelser og en indsigt, der er uvurderlig i udviklingen af faget på tværs af fagligheder og tværsektorielle skel”.

Aha-oplevelser og nye udsyn bruges bl.a. til at starte nye forbedringstiltag op med i kommunen. Nogle forbedringstiltag orienterer sig mod sygepleje, nogle mod rehabilitering mens rigtig mange forbedringsindsatser har fokus på hjemmeplejen.  

Ud over de vigtige interne forbedringstiltag i Herning Kommune, oplever chefen for Sygepleje og Hjemmepleje, hvordan hun og hendes drevne, borgernære sygeplejersker inviteres til vigtige samarbejder med bl.a. Regionshospitalet Gødstrup. Det er for Gitte Nørgaard et bevis på, at der er behov for sygeplejersker med netop disse kompetencer:

”Dét at vi kan spille ind med viden og udvikling andre steder end ind i det kommunale, det er afgørende for fremtidens sundhedsvæsen. Og det er derfor afgørende for mig, at jeg har og får sådanne profiler, der evner det. Det er også ét af mine mål med at videreuddanne de borgernære sygeplejersker”.

Sygeplejersker sendes på videreuddannelse i mindre grupper

I Herning Kommune er motivationen stor blandt hjemmesygeplejerskerne, når det er tid til at sende nogen på videreuddannelse i borgernær sygepleje. Faktisk er der så meget rift om pladserne, at man som sygeplejerske skal ansøge om en videreuddannelsesplads i Herning Kommune.

Der er altid flere videreuddannelsespladser at søge, da Gitte Nørgaard sender sygeplejersker afsted i mindre grupper, da hun oplever, hvor værdifuldt det er, at de udvikler sig sammen:

”Der sker endnu mere læring undervejs, fordi de sparrer med hinanden. Efterfølgende giver det virkelig også pote, når vi skal til at implementere, for det giver en helt anden effekt, når der er flere, der tager fat i de samme initiativer. Og derudover får de et stærkt fælles netværk, og det er derfor også nemmere at række ud til de andre teams.”

Sygeplejersker sidder sammen med borger i borgers hjem

Tag specialuddannelsen i borgernær sygepleje

Vil du udvikle din faglighed og din borgernære sygepleje? Og på samme tid tilegne dig et særligt blik for tværfaglige og tværsektorielle skel, og være en del af udviklingen og fremtidssikringen af borgernær sygepleje og det nære sundhedsvæsen? Så skal du tage Specialuddannelsen i borgernær sygepleje.