Ofte stillede spørgsmål om EBA uddannelsen

Her på siden kan du finde svar på de mest stillede spørgsmål om diplomuddannelsen 'Engineering Business Administration (EBA)', der er en kommerciel lederuddannelse målrettet ingeniører, konstruktører, maskinmestre og andre med en teknisk baggrund. 

Spørgsmål og svar

  • En EBA er en kommerciel lederuddannelse målrettet ingeniører, konstruktører, maskinmestre og andre med en teknisk baggrund, som arbejder i brancher og virksomheder inden for bl.a. forsyning, teknik, industri, produktion, bygge- og anlæg, IT og lignende. 

    Du skal have taget de første skridt i karrieren, før det er relevant at tænke i EBA baner. Du skal nemlig have minimum to års erhvervserfaring for at kunne blive optaget på studiet. 

    Groft sagt kan EBA studerende deles op i tre grupper:

    1. De målrettede unge studerende med den tidlige karriereplan
      Hos nogle unge opstår der allerede, mens de studerer, et ønske og en ambition om at påtage sig en ledende rolle og funktion i en virksomhed. Og de har måske endda en ide om, at de vil gå efter en karriere i en bestemt branche eller en helt specifik virksomhed. Andre har et ønske om at arbejde i udlandet og er bevidste om, at en anerkendt lederuddannelse som EBA’en kan være adgangsbilletten til netop det. Denne type EBA studerende er typisk de yngste på studiet.

    2. De modne studerende der står ved en skillevej
      Så er der de modne studerende, der er godt i gang med karrieren, men som af forskellige årsager står ved en skillevej. Det kan fx være ham og hende, der gerne vil skifte det specialiserede og ingeniørfaglige arbejde ud med et job inden for ledelse, innovation eller produkt- og forretningsudvikling. Og for at skifte spor har de brug for at udvide ingeniørbilledet med nogle forretnings- og ledelsesmæssige perspektiver. De har samtidig brug for at tilegne sig nogle generelle ledelsesværktøjer for at kunne varetage nye eller bredere ledelsesopgaver. 

    3. De erfarne studerende der har brug for at bygge ovenpå det, de allerede kan 
      Endelig findes den sidste og tredje gruppe, som ikke nødvendigvis vil bruge EBA’en som springbræt til noget andet eller bedre, men som ønsker at blive endnu bedre til det, de i forvejen arbejder med. Det er typisk erfarne ledere, der savner teoretisk input, og som har brug for at blive opdateret på nye ledelsesredskaber i deres lederjobs. Drivkraften for dem er at tilegne sig yderligere viden, indsigt og kompetencer til brug i forbindelse med at kunne analysere og forbedre virksomhedens eller organisationens drifts- og udviklingsopgaver.

  • De studerende på EBA studiet har overvejende en ingeniørfaglig eller teknisk uddannelse og kommer fra brancher som forsyning, teknik, industri, produktion, bygge- og anlæg, IT og lignende. Alle har hermed en fælles referenceramme at dele, diskutere, lære og reflektere ud fra. Det har den positive effekt, at sparring og dialoger bliver yderst relevante og finder sted på et ret højt niveau. 

    De studerende arbejder fx som Ingeniør, Maskinmester, Projektleder/Project Manager, Operation Manager, Teamleder/Team Lead, Produktchef/Category Manager, Senior Specialist, Site Manager, Solution Manager, Teknisk leder/chef, Forsyningschef, Fabrikschef, Byggeleder, Business Analyst, Markedschef mv.

  • En investering i en EBA koster dig 90.000-110.000 kroner. En udgift som hurtigt kan tjene sig ind i form af et karriereløft og en stilling med en højere løn. Selvfølgelig er en EBA ikke nogen ”garanti” for mere i løn, men med uddannelsen får du papir på nye kvalifikationer, som du kan tage med til lønforhandling.

    Udover økonomisk afkast i form af løn, kan timer med bøger og undervisning også give større arbejdsglæde. For når du er tilpas fagligt udfordret og løser opgaver, du brænder for, trives du. Og for at du kan komme til at lave lige præcis det, du brænder allermest for, kan det kræve, at du tilegner dig nye kompetencer.

    Samtidig gør en EBA dig også klogere på dig selv gennem personlig udvikling. Når du efteruddanner dig, handler det nemlig ikke blot om at få nye redskaber og faglige kompetencer. Det handler også om at udvikle sig. På EBA studiet får du mulighed for at afprøve og reflektere over din egen praksis – dette kan gøre dig mere selvsikker og mere tryg med de beslutninger og det ansvar, du skal tage.

    Vores EBA studerende nævner også netværket som noget af det bedste ved uddannelsen. Gennem andre har de fået åbnet øjnene for ting, de ellers ikke ville have tænkt på. Og de har fået feedback, der har rykket deres tanker og handlemønstre. Alle vores studerende på EBA uddannelsen er ambitiøse mennesker med en teknisk baggrund, som ønsker sig færdigheder til at træde ind i en ledende rolle. De står med nogle af de selvsamme behov og udfordringer. Det sikrer nye input og en videndeling, som de vil få glæde af mange år fremover. 

  • EBA er en videregående diplomuddannelse på bachelorniveau, der giver dig mulighed for at specialisere dig inden for det kommercielle, strategiske og ledelsesfaglige område.

    Uddannelsen består af en række moduler med fokus på forskellige ledelsesfaglige emner og et afgangsprojekt. Du planlægger selv din uddannelse, og har du brug for hjælp til det, står vores studievejleder til rådighed.

  • Du skal som minimum have en uddannelse på niveau med en erhvervsakademiuddannelse, hvis du vil søge ind på EBA uddannelsen. Det er ikke et krav, at du uddannet ingeniør, maskinmester, bygningskonstruktør eller har en anden teknisk baggrund, men det er an klar anbefaling, at du er det, eller at du som minimum har nogle års erfaring fra brancher og virksomheder inden for teknik, industri, produktion, bygge- og anlæg, IT eller lignende.

    Opfylder du ikke ovenstående krav, kan du evt. blive optaget på dine realkompetencer, hvis de anerkendes som svarende til adgangsbetingelserne. Læs om realkompetencevurdering.

    Udover de formelle krav for optagelse, kræver et EBA studie god planlægning og en forventningsafstemning – både ift. familieliv, fritid og arbejde. De fleste af os er tidsoptimister. Sørg derfor for at lave en detaljeret plan for dit uddannelsesforløb, inden du starter. Lav aftaler med din leder og husk at få lavet en god forventningsafstemning med familien derhjemme, så I er enige om, hvornår du fx læser og forbereder dig til undervisningen.

    Sidst men ikke mindst skal du have lysten til at lære nyt og udvide dit kompetencefelt. Jo mere du selv deltager og bidrager med i undervisningen, desto større læring får du med dig.

  • En EBA er nomineret til 60 ECTS. ECTS angiver det tidsmæssige omfang af en uddannelses moduler. ECTS er hermed en måleenhed, som angiver arbejdsbyrden og ikke uddannelsens sværhedsgrad. Hvert modul på EBA uddannelsen er tildelt et antal ECTS, som udtrykker den arbejdsindsats, den studerende skal yde for at gennemføre det enkelte modul. 

    Systemet er lavet med henblik på meritoverførsel mellem uddannelsesinstitutioner i Europa (ECTS – European Credit Transfer System). 

    Vil du vide mere om ECTS kan du læse vores artikel ”Hvad er ECTS-point? Bliv klogere på fup og fakta”. 

  • EBA uddannelsen hos VIA University College (VIA) er udviklet og bliver udbudt i tæt samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Hos VIA varierer undervisningen mellem at blive afholdt online og fysisk i enten Aarhus eller Horsens, og på et enkelt modul afholder vi et internat, dvs. to dage med en enkelt overnatning. Studerende på EBA i VIA kommer fra hele landet, dog primært fra hele Jylland og Fyn.

  • Vi tilbyder ikke EBA som fjernundervisning, da sparring og netværk har stor værdi for vores studerende. Uddannelsen er bygget op med blended forløb, dvs. en kombination af online undervisning og fysisk fremmøde, hvor vi prioriterer gruppearbejde og sparring med ligesindede. Kombinationen tager hensyn til de studerende, der kommer langvejsfra og giver fleksibilitet, så uddannelse passer bedre ind med arbejds- og familieliv.

  • Uddannelsen består af fire obligatoriske moduler: Fra specialist til leder, Forretningsudvikling og ledelse, Strategisk markedsføring og Økonomisk styring. Samlet set giver disse moduler dig en solid økonomi- og forretningsforståelse og en bred vifte af relevante ledelsesværktøjer samt indblik i dit eget ledelsesgrundlag.

    Med valgmoduler kan du herefter tone uddannelsen mod områder, du særligt brænder for. Du kan faktisk også krydre din EBA med valgmoduler fra VIAs andre uddannelser som fx Diplom i projektledelse eller Diplom i vedligehold. Uddannelsen afsluttes med et afgangsprojekt.

    På EBA’en lytter vi hele tiden til vores studerendes behov og ønsker, så vi kan udvikle uddannelsen ift. emner, som de mangler eller søger kompetencer indenfor, og som arbejdsmarkedet efterspørger. 

  • Uddannelsen er modulopbygget, og der er ingen særlige regler for, i hvilken rækkefølge, du skal tage modulerne. Det betyder, at du skal søge om optagelse for hvert enkelt modul og altså ikke kan tilmelde dig hele EBA uddannelsen på én gang. Du finder ansøgningsfrister og online tilmelding inde på hver enkelt modulbeskrivelse. 

    Ansøgningsfristen for hovedparten af modulerne på EBA’en ligger i starten af august ved studiestart i september og i starten af januar ved studiestart i februar. 

    Vil du gerne have hjælp til at få et bedre overblik ift. at kunne sammensætte din EBA, så tag endelig fat i vores studievejleder, der kan hjælpe dig med at få lagt en personlig uddannelsesplan. 

  • Uddannelsen er modulopbygget. Det betyder, at du betaler for hvert enkelt modul, du tilmelder dig og altså ikke betaler for en hel EBA uddannelse upfront. Prisen for et modul ligger oftest mellem 10.000-21.000 kr. Og én samlet uddannelse vil hermed løbe op i cirka 90.000 - 110.000 kr. Prisen er inklusiv personlig coach og forplejning, men omfatter ikke litteratur, som typisk beløber sig til 500 kr. per modul.

    Der er tre modeller for finansiering af din EBA uddannelse:

    • Egenbetaling
    • Bruttolønsordning 
    • Virksomhedsbetalt

    Vil du vide mere om de tre modeller, kan du læse vores artikel ”Efteruddannelse: Få styr på hvem der skal betale og hvordan”.

  • Det varierer fra modul til modul, men som tommelfingerregel skal du forvente at bruge 6-10 timer om ugen til forberedelse. Dertil kommer opgaveskrivning på nogle af modulerne samt eksamen.

    Fordelen ved EBA’en er, at din opgaveskrivning og forberedelse tager udgangspunkt i din praksis, så forberedelsen kan udgøre en del af dit daglige arbejde.

  • Du afslutter hvert modul med en eksamen. Eksamensformen varierer fra modul til modul – alt fra video synopsis eller skriftlig synopsis til en skriftlig opgave - alle fulgt op med en mundtlig eksamen.

    Ved afgangsprojektet skriver du en større skriftlig opgave, der omhandler en selvvalgt problemstilling. Afgangsprojektet afsluttes med et mundtligt forsvar.

  • Som afslutning på din EBA, når du har bestået alle andre moduler, skal du skrive en større skriftlig opgave, hvor du behandler, analyserer og arbejder med en selvvalgt problemstilling. Du undersøger et emne eller problem inden for et fagområde og præsenterer dets resultater og konklusioner.

    Formålet med afgangsprojektet er at give dig som studerende mulighed for at anvende teori og metoder, du har lært i løbet af hele uddannelsen - i en praktisk og selvstændig kontekst. 

    Du får tildelt en vejleder, som guider dig gennem metodevalg, teori, afgrænsning og andet, der har med din opgave at gøre. Du har et semester til at skrive opgaven, og når du har bestået opgaven, har du færdiggjort din EBA.

  • Mængden af gruppearbejde varierer, men du vil opleve det på alle moduler, fordi sparring og diskussion med dine medstuderende, der ofte står med samme udfordringer som dig selv, øger værdien af undervisningen for alle studerende.

    Vi afholder studiegruppedage, som en del af modulerne, så der er afsat tid til gruppearbejdet. Har en gruppe brug for mere tid til at løse en opgave, arrangerer de studerende det selv.

  • Fra du går i gang med din EBA har du 6 år til at færdiggøre uddannelsen – du skal altså være færdig senest 6 år efter studiestart.

    Vil du tage uddannelsen på kortest mulig tid, som er 2 år, skal du tage moduler svarende til 15 ECTS-point pr. semester (det vil betyde 2-3 fag). Du kan vælge at tage færre fag pr. semester eller holde en pause undervejs, så din studietid strækker sig over længere tid. De fleste afslutter uddannelsen på 2,5-4 år.

    Uddannelsen tager hensyn til dine arbejdsmæssige og private forpligtigelser, og derfor er det individuelt, hvor lang tid du vil bruge. Der er på denne måde plads til både barsel, store projekter og udlandsophold.

    Planlæg din EBA med en studievejleder

  • EBA er fleksibel, så du afgør selv, hvor hurtigt og hvordan du vil gennemføre din uddannelse. Vi anbefaler vores studerende, at de starter med modulet ”Fra specialist til Leder”, men herfra selv planlægger resten af deres uddannelse. De fleste studerende tager ét modul ad gangen. Men tager du moduler på 5 ECTS-point, kan du godt tage to moduler på samme semester.

    Nogle moduler afvikles primært i efteråret - andre i foråret. Derfor er det altid en god idé, at du får planlagt dit forløb, inden du går i gang med dit første modul.

    Find inspiration i disse eksempler på forløb

  • Du kan tilmelde dig valgmoduler fra EBA hos vores samarbejdspartner Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Du kan også tage valgmoduler fra andre af VIAs diplomuddannelser fx Diplom i projektledelse, Diplom i vedligehold og Diplom i ledelse.
  • Hos VIA University College og hermed også på EBA’en har vi konstant øje for at forankre teori i praksis og på den måde være praksisnær. Dvs. at vi gennemgår teori og inddrager brancherelevante cases samtidigt med, at opgaver og problemstillinger fra de studerendes egen hverdag bliver diskuteret og behandlet. 

    Et eksempel på dette kan være, at vi i undervisningen arbejder konkret med forretningsudvikling og strategisk markedsføring for en virksomhed, der producerer specialdesignede tekniske løsninger til B2B-kunder.

  • EBA’en er akkrediteret via Danmarks Akkrediteringsinstitution - et kvalitetsstempel, der er internationalt anerkendt.  Dette betyder, at uddannelsen er anerkendt i Europa som en uddannelse, du kan have tillid til opfylder kvalitetskravene og læringsmålene for en diplomuddannelse. 

    VIA University College er som uddannelsesinstitution også internationalt akkrediteret, hvilket vi er meget stolte af. Vores diplomuddannelser er hermed vurderet til at have en høj kvalitet, relevans og akademisk tyngde. 

    Akkrediteringen sker med års mellemrum for at sikre kvaliteten af uddannelserne bliver opretholdt. 

    Læs mere om akkrediteringen her

  • Har du en særlig faglig interesse for et enkelt modul, så er optagelse på vores EBA moduler som enkeltfag også en mulighed.

    Hvis du efterfølgende ønsker at tage hele EBA uddannelsen, kan du søge om optagelse på uddannelsens tilhørende moduler i de efterfølgende semestre, og på den måde bygge ovenpå, hvis du får lyst til det. Du skal blot være opmærksom på, at uddannelsen skal være afsluttet maksimalt 6 år efter indskrivning på det første modul, du vælger at tage på uddannelsen.

  • EBA’en er sammenlignelig med en HD og en række andre kommercielle og erhvervsøkonomiske lederuddannelser. Men noget af det, vores studerende nævner som noget af det unikke og bedste ved uddannelsen, er, at du studerer med ligesindede. EBA’en er nemlig målrettet ingeniører og andre med en teknisk baggrund, som arbejder i brancher og virksomheder inden for bl.a. teknik, industri, produktion, bygge- og anlæg, IT og lignende. 

    Vil du se en nærmere sammenligning af de forskellige uddannelser kan du downloade guiden her.

  • Et godt sted at starte er altid på uddannelsessiden via.dk/eba. Her finder du samtidig flere cases med tidligere EBA studerende, der fortæller om deres erfaringer, udbytte og balancen mellem studie-, arbejds- og familieliv. 

    Det er også på uddannelsessiden, at du finder links til de forskellige moduler, som uddannelsen er stykket sammen af. Inde under hvert modul er der en faglig kontakt, du kan ringe til, hvis du har spørgsmål til indholdet på det specifikke modul.

    Vil du gerne have råd og vejledning ift. om uddannelsen er relevant for dig, så tag endelig fat i vores studievejledere.  De kan hjælpe dig med at blive klogere på, hvilke muligheder du har - set ift. din baggrund samt de særlige ønsker og behov du har. Ønsker du konkret hjælp til at planlægge og sammenstykke din EBA er det også vores studievejleder, du skal have fat i.

Engineering Business Administration - EBA

Bliv en del af EBA holdet

Efteruddannelse handler om dig og din udvikling! Bliv en del af EBA holdet og tag næste skridt i din karriere.