Praksis – videnskabsteori og metode

Hvordan sikrer du, at dine beslutninger er baseret på den bedste evidens? Og hvordan forstår du din kliniske praksis ud fra et videnskabsteoretisk perspektiv? På forløbet kvalificerer du din argumentation og dit arbejde med at vurdere forskningen bag fx behandlingsmetoder, og du lærer at forholde dig undersøgende til patienter og pårørendes perspektiv og omsætte den til løsninger til gavn for patienten. 

Fakta

Om modulet

  • Som sundhedsprofessionel er det vigtigt at kunne træffe kliniske beslutninger, der er baseret på solid viden, evidens og faglig dømmekraft. Men hvordan træffer du med stor sikkerhed de bedste beslutninger, når du i en travl hverdag skal navigere mellem forskning, patientbehov og -oplevelser og klinisk erfaring? Det er her, videnskabsteori kommer ind i billedet.

    Med forløbet her får du et stærkt fundament for at forstå, hvordan forskellige videnskabsteoretiske perspektiver kan bruges til at håndtere sundheds- og sygdomsproblematikker i din daglige praksis. 

    Du får viden og indsigt til at vurdere de metoder og resultater, der ligger bag evidensen, og vi sætter fokus på, hvad begreber som objektivitet og sandhed betyder i praksis, og hvordan du bruger dem til at træffe beslutninger, der gør en forskel for patienterne.

    Du bliver også klogere på din tilgang til faglitteratur, hvor du naturligt fremover forholder dig mere kritisk til det du læser og går mere analyserende til værks i din praksis.

    Du opnår færdigheder og kompetencer til at:

    • ​​Forholde dig til begrebet evidens og vurdere dets anvendelse i praksis
    • Indgå i faglige drøftelser med mere faglig tyngde
    • Omsætte nyeste viden til din praksis
    • Forstå forskellige sygdoms- og sundhedsbegrebers betydning for egen praksis
    • Forstå din sundhedsfaglige praksis ud fra sundhedsfagenes videnskabelige grundlag
    • Forstå din professionsfaglighed og rolle i det tværfaglige samarbejde
    • Udfordre din egen professionsfaglighed og det tværfaglige samarbejde
    • Reflektere over sundhedsvæsenets værdier og deres betydning i praksis 

    Gevinsten for din organisation
    Vores sundhedsvæsen har mere end nogensinde behov for sundhedsprofessionelle, der er rustet til at træffe kvalificerede beslutninger på baggrund af evidens og teori, og som kan omsætte det hele til de bedste løsninger i praksis. Når du tager dette forløb, bliver du en (endnu mere) værdifuld ressource for din organisation: en handlekraftig og reflekteret medarbejder, der træffer sikre beslutninger – selv under tidspres og med mange hensyn at balancere. 

    Din nye viden og kompetencer giver dig flere handlemuligheder i en hverdag med komplekse udfordringer. Det løfter kvaliteten af patientplejen og styrker hele organisationen. Du bidrager også til at sikre, at evidensbaserede løsninger bliver en integreret del af hverdagen – både nu og i fremtiden.  ​

  • På forløbet ”Praksis – videnskabsteori og metode” får du kendskab til en række centrale videnskabelige begreber og metoder inden for områder med relevans for det sundhedsfaglige felt. Det udvikler bl.a. dine evner til at argumentere og indgå i faglige drøftelser hjemme i din daglige praksis.

    Du skal skrive en akademisk opgave, og det træner vi undervejs. Det gør vi både fordi, det udvikler dine dokumentationsevner i praksis, og fordi du kan bruge denne viden, hvis du tager flere forløb fra fx Sundhedsfaglig diplomuddannelse.

    Du får indsigt i og arbejder med:

    • ​​Professioner og relationspraksis
    • Videnformer, videnskabsteori og forskningsmetodologi
    • Argumentationsteori
    • Evidensbaseret praksis
    • Sundheds- og sygdomsopfattelser
    • Faglighed og tværfagligt samarbejde
    • Sundhedspolitik ​

    Inspiration til andre forløb eller en hel uddannelse
    Tag enten " Praksis – videnskabsteori og metode" som et enkeltstående diplomforløb eller lad det indgå i en hel diplomuddannelse som fx Sundhedsfaglig diplomuddannelse. Hvis du ønsker at tage en Sundhedsfaglig diplomuddannelse, anbefaler vi, at du begynder med forløbet her. 

    En diplomuddannelse er en videregående uddannelse, du kan tage sideløbende med, at du arbejder. Niveauet er på linje med en bacheloruddannelse. Det tager typisk 2-4 år at gennemføre en hel diplomuddannelse, alt afhængigt af dine personlige ønsker og ambitioner. 

    Se mere her: Diplomuddannelser​

  • Forløbet er for dig, der er ansat i sundhedssektoren eller psykiatrien/socialpsykiatrien, og som ønsker at forstå din praksis ud fra sundhedsfagenes videnskabelige grundlag samt at fordybe dig i det sundhedsfagligt område.

    Er du sygeplejerske uden en eksamen på bachelorniveau? Så kan du tage forløbet her, som giver dig adgang til de seks specialuddannelserne for sygeplejersker: Psykiatrisk sygepleje, Kræftsygepleje, Sundheds​plejerske, Borgernær sygepleje, Anæstesiologisk sygepleje samt Intensiv sygepleje.

    Desuden er forløbet obligatorisk, hvis du vil tage en hel Sundhedsfaglig diplomuddannelse. ​

    Tilskud og økonomisk støtte  
    Få overblik over dine muligheder for økonomisk tilskud og støtte, når du tager diplomforløb og -efteruddannelser hos VIA University College.  

    Mulighederne er mange og dine muligheder afhænger bl.a.​​​​​ af din uddannelsesbaggrund, din overenskomst og dit medlemskab af fagforeninger. Reglerne og midlerne varierer en del. Vi henviser derfor til, at du kontakter de enkelte organisationer for korrekt besvarelse af spørgsmål samt oplysninger om specifikke kriterier og betingelser.  

    Se mere her: Tilskud til efteruddannelse​ 

  • Som udgangspunkt vurderes en studerendes arbejdsindsats til 27 timer pr. ECTS-point. Det indebærer en arbejdsindsats på minimum 270 timer for uddannelsesforløb på 10 ECTS-point. Timerne går med forberedelse og tilstedeværelse i undervisningen, studieøvelser samt gennemførelse af modulprøven.

    Undervisningen er planlagt som et blended forløb, hvor en stor del af læringsaktiviteterne foregår online. Der er også tre fysiske undervisningsgange. 

  • ​For at blive optaget direkte på et diplommodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • ​Erhvervsakademiuddannelse
    • Akademiuddannelse​​
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser 

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, ​kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her.​​

Kontakt

jula2024_480x480.jpg

Administrativ kontakt

tiha-tina-hartvigsen.jpg

Faglig kontakt