Hvordan bliver man bygningskonstruktør?
For at blive optaget på bygningskonstruktøruddannelsen skal du opfylde bestemte adgangskrav, som du kan læse mere om nedenfor. Du kan søge ind på uddannelsen gennem kvote 1 eller kvote 2, og der er studiestart i februar og august/september.
På bygningskonstruktøruddannelsen er du garanteret en studieplads, hvis du søger ind i Holstebro. I Aarhus, Horsens og Randers er der af pladshensyn adgangsbegrænsning. Læs mere om dette under ”Adgangsbegrænsning på bygningskonstruktøruddannelsen i Aarhus, Horsens og Randers”.
Mød Per, som er udlært tømrer og nu læser til bygningskonstruktør
Kvote 1 (ansøgningsfrist 5. juli kl. 12.00)
I kvote 1 bliver du optaget alene på baggrund af dit eksamensgennemsnit. Du kan søge ind via kvote 1 med en fuld gymnasial uddannelse. Specifikt adgangskrav med gymnasial eksamen: Matematik C, som skal være bestået med et vægtet gennemsnit på minimum 2,0. Kravet gælder for optagelse i både kvote 1 og kvote 2.
Få hjælp til at søge ind via kvote 1
Kvote 2 (ansøgningsfrist 15. marts kl. 12.00)
I kvote 2 bliver du optaget på dine samlede kvalifikationer - herunder også en eventuel adgangsgivende erhvervsuddannelse.
Adgangsbegrænsning på bygningskonstruktøruddannelsen i Aarhus, Horsens og Randers
Der er af pladshensyn adgangsbegrænsning på bygningskonstruktøruddannelsen i Aarhus, Horsens og Randers.
Der bliver optaget 240 studerende om året i Aarhus, 150 studerende i Horsens og 80 studerende i Randers. Uddannelsen optager 35 procent ansøgere gennem kvote 1 og 65 procent ansøgere gennem kvote 2
Dette betyder bl.a., at kvote 2-ansøgningerne bliver vurderet ud fra en række kriterier ud over den adgangsgivende eksamen.
Læs om adgangsbegrænsning på bygningskonstruktøruddannelsen i Aarhus, Horsens og Randers.
Opfylder du ikke alle adgangskravene?
Opfylder du ikke adgangskravene for den uddannelse, du ønsker at søge ind på, kan du se, hvilke muligheder du har her.
Der er mulighed for betinget optag på uddannelsen i Holstebro.
Ansøgning til uddannelsen på optagelse.dk
Når du vil søge ind på bygningskonstruktøruddannelsen på optagelse.dk, skal du bruge KOT-numre til at finde KOT-numrene til den afdeling, du ønsker at søge ind på:
Horsens: KOT-nummer 41160
Holstebro: KOT-nummer 41215
Aarhus: KOT-nummer 41170
Randers KOT-nummer 41180
Opholdstilladelse – ansøgere uden dansk statsborgerskab
Er du ikke EU/EØS-borger, skal du dokumentere din opholdsstatus, da dette er afgørende for, om du opfylder kriterierne for berettigelse til en gratis uddannelse i Danmark.
Følgende skal uploades som dokumentation for din opholdstilladelse:
- For-og bagside af opholdskortet
- Brev med afgørelse fra de danske myndigheder (med henvisning til hvilken paragraf, din opholdstilladelse er givet efter)
- Ansøgning om forlængelse af opholdstilladelse, hvis din opholdstilladelse udløber inden studiestart
Betaling for uddannelsen
Merit
Hvis du har bestået dele af en dansk eller udenlandsk videregående uddannelse, skal du orientere os herom. Det samme gælder, hvis du tidligere har haft relevant beskæftigelse i forhold til den uddannelse, som du ønsker at søge ind på. Årsagen til dette er, at vi skal lave en faglig vurdering af, om der er dele af uddannelsen, du skal have merit for (obligatorisk merit).
Du kan også søge om merit. Dette kræver, at du kan dokumentere, at du har erhvervet dig kompetencer, som kan sidestilles med de læringsmål, der er sat for et element på uddannelsen. Du kan både søge inden, at du starter på studiet eller undervejs i studietiden. I begge tilfælde skal du dog huske at søge i god tid (ansøgt merit).
Læs mere om merit her.
Kontakt en studievejleder, hvis du vil søge om merit.
Klage – kun ved retlige spørgsmål
Du kan klage til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, når klagen vedrører retlige spørgsmål i forhold til din afgørelse. Fristen for at indgive en klage er 2 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt.
Det betyder, at du kan klage, hvis du mener, at afgørelsen strider imod gældende ret f.eks.: forvaltningsloven, lov om ligestilling af kvinder og mænd og de almindelige forvaltningsretlige principper. Du kan ikke klage over faglige vurderinger og konkrete skøn.
Hvis du fortsat mener, at afgørelsen strider imod gældende ret, skal du sende din klage til VIA University College, studieservice.optag@via.dk, senest 2 uger efter den dato, hvor du modtog afgørelsen. I det tilfælde hvor sagen ikke genoptages, sender VIA den samlede sag videre til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Klagevejledning – Uddannelses- og Forskningsministeriet
Regler for ansøgning og optagelse
Inden du søger ind på bygningskonstruktøruddannelsen, anbefaler vi, at du orienterer dig i reglerne for ansøgning og optagelse.
Fejl i ansøgningen kan betyde, at du ikke kan blive optaget på uddannelsen.
Læs om reglerne for ansøgning og optagelse
OBS: Vi forbeholder os ret til ikke at oprette hold i tilfælde af for få ansøgere.